Értékelés: Vivien Holloway - A vihar ígérete (A vihar szeme 1.)

2022 végén új kedvencet avattam Vivien Holloway legfrissebb regényével. Először a borító fogott meg, végül pedig a történet nem eresztett.

Fülszöveg:

"A ​Vérző Holdak Éjszakáján a régi vér írmagját is kiirtották, Sivatag új császára azonban inkább csak gyilkos, mint hadvezér. Az új uralkodó betegesen félti hatalmát, újabb és újabb módszerekkel próbálja felkutatni azokat a leszármazottakat, akik veszélyt jelenthetnek a trónjára.

Carden Wade áruló. Azon a sötét éjjelen elhagyta őrhelyét, és nem volt ott, hogy megvédje urát és annak gyermekeit. Amikor egy megbízás révén egy titokzatos lány nyomába szegődik, még nem is sejti: talán most kapja meg az utolsó esélyt, hogy helyrehozza hibáját.

Sharalyn Tanner korán megtanult életben maradni. Már gyermekkorában is embervadászokat, mágusokat és martalócokat küldtek utána, de ő mindig győzedelmeskedett, majd újra elrejtőzött. Mostanáig. Ezúttal ugyanis egy olyan összeesküvés kellős közepén találja magát, amelyhez ezer szállal kötődik, és hiába retteg az elköteleződéstől, ezúttal nincs hova bújnia.

És miközben mindent felemésztő belviszály fenyegeti Sivatagot, az évszázadok óta mágiával lezárt éjföldi határon torz lények és élőhalottak lopóznak át. Ha pedig Éjföld felébred, az egyet jelenthet csak: háborút…

A steampunk történeteivel nagy sikert aratott Vivien Holloway legújabb regénye ezúttal a kalandos fantasy–történetek szerelmeseit szólítja meg."

Értékelés:

Mikor megérkezett hozzám a könyv és kicsomagoltam, csak annyit mondtam, hűha.  
Az első találkozáskor kicsit megilletődtem a vastagsága miatt, ugyanis egy jóval karcsúbb kötetre számítottam, ennek ellenére még legalább kétszer ennyit olvastam volna belőle.

Nem sok könyv képes már az első oldalnál beszippantani, itt viszont pont ez történt: egyszerűen nem tudtam letenni, egy ültő helyemben  100 - 150 oldalt daráltam le, néha erőszakkal kellett visszafognom magam, nehogy túl hamar vége legyen.

A Holloway által teremtett világ alapja a fantasy rajongóinak talán nem annyira ismeretlen, több helyen találkozhatunk országok közötti konfliktussal, védővarázslatokkal és orgyilkosokkal, mégis bátran állítom, hogy A vihar ígéretéhez hasonló történetet még nem olvastam. Három országot ismerünk meg a könyvben:

    - Sivatagot, ahol a "hétköznapi" emberek élnek 7 nagy, fallal körbevett városban. A császár a Vérző Holdak Éjszakája óta van hatalmon, amikor támogatóival puccsot (gyakorlatilag mészárlást) hajtottak végre az addigi uralkodó, és minden őt támogató család ellen.  

    Lápot, ahol főként boszorkányokkal és az ő teremtményeikkel találkozunk. A határait mágiával védik, de különleges ereklyék segítségével át lehet kelni rajtuk.

    - valamint Éjföldet, aminek határai Láphoz hasonlóan mágiával védettek, de annál még sokkal erősebben. A határon senki nem juthat át, akinek éjföldi mágia csörgedezik az ereiben, és még egy ereklye használata sem garancia arra, hogy átér rajta, aki megpróbálja. Sivatag oldaláról katonák állomásoznak a közelben, akik főleg a nekromaták által létrehozott (és egyéb Éjföldről szabadult) teremtményeket tartják távol az országuktól.

Mivel Shara már az első oldalaktól kezdve folyamatosan mozgásban van, és semmitől nem riad vissza, vele együtt mindhárom országba ellátogathatunk. Mindenhol teljesen más kalandot élhetünk át, valamint több új szereplővel találkozunk - akik remélem, hogy a további részekben is visszatérnek.

Nem csak a könyv lett a kedvencem, hanem említett főszereplőnk is: Shara semmitől nem riad vissza, bátor, okos, és bár nem kedvtelésből tanult meg harcolni, imádtam olvasni a csatajeleneteit. Aki olvasta a fülszöveget, annak (remélem) nem meglepetés, hogy szinte az egész élete brutális és kegyetlen volt, így nem érzelmeskedik sokat. 

Ha már a szereplőknél tartunk, megemlíteném a szerelmi szálat is, ami nekem kicsit gyengének érződött. A két szereplő megismerkedése és története, valamint a csipkelődésük nagyon is tetszett, de elég gyorsnak éreztem az eseményeket. Nem bántam volna, ha a következő részben kapunk csak pikáns jelenetet, de ennek ellenére áldásomat adom rájuk! :D

Talán már kitalálhattátok, hogy nem szűkölködik akciójelenetekben a kötet. Még a látszólag üresjáratoknak induló fejezetekben is találkozunk valamiféle konfliktussal, csatával vagy akcióval. Ezek megjelenése is nagyon változatos: néha visszaemlékezésként tárulnak elénk, vagy éppen a jelenben játszódnak.



Gondolkodás nélkül ki merem jelenteni, hogy A vihar ígéretével új kedvencet avattam, és t
ürelmetlenül várom már a következő részt. Addig is, ha szeretitek a fantasy világát és szeretnétek egy igazán pörgős történetet olvasni (ráadásul magyar író tollából!), csak ajánlani tudom a könyvet!


  Kiadási információk:

  Kiadó: Fumax
  Oldalszám: 542
  ISBN: 9789634702603
  Megjelenés ideje: 2022

  Itt megvásárolhatod

  A könyv a moly.hu oldalán




A recenziós példányt köszönöm a Fumax kiadónak!