Értékelés: Cassandra Clare - Aranylánc (Az utolsó órák 1.)

"Az ​árnyvadászok élete az Edward korabeli Londonban!"

Fülszöveg:

"Üdv itt, az elektromos lámpák és a hosszúra nyúlt árnyékok idejében! Vannak, akik a művészetek szépségét ünneplik, vannak, akik az örömöket hajszolják vadul, és persze vannak, akik démonokkal küzdenek. Éveken át béke honolt az árnyvadászvilágban, James és Lucie Herondale, Will és Tessa gyermekei idillben nőttek fel, szerető családjuk és barátaik körében, történeteket hallgatva a jó diadaláról a rossz fölött, s arról, hogy a szerelem mindent legyőz. De minden megváltozik, amikor a Blackthorn és a Carstairs család megérkezik Londonba… és velük együtt egy ismeretlen démon is.

James Herondale a nagy szerelemre vár, s úgy véli, hogy megtalálta a gyönyörű és titokzatos Grace Blackthorn személyében. Cordelia Carstairs nagyon szeretne hős lenni, megmenteni a családját a romlástól, titokban tartva a James iránti szerelmét. Ám amikor katasztrófa sújtja az árnyvadászokat, James, Cordelia és a barátaik vad kalandokba keverednek, hihetetlenül sötét erőkkel találkoznak, és kiderül számukra a hősi lét valódi, kegyetlen ára… mint ahogy a szerelemé is."

"- Mindig az a vége, hogy én segítek Christophernek a laborban - sóhajtott fel Thomas.
- Azért, mert nagyon ügyesen félre tudsz ugrani a robbanások elől - magyarázta James. - Ráadásul tudsz spanyolul káromkodni.
- Az miben segít? - érdeklődött Thomas.
- Nem segít, de Christopher szereti. (...)"

Értékelés:

Őszintén nem gondoltam volna, hogy ekkora élmény lesz visszatérni az árnyvadászok világába, de be kell vallanom, már a legelső oldalon teljesen magába szippantott a történet - bár ez valahol várható volt, hiszen Clare könyvei vezettek be a fantasy műfajába, közel 10 évvel ezelőtt.

Az első kb. 100 oldalon jegyzetelnem kellett, hogy ki kicsoda, milyen családi kapcsolat fűzi a többi szereplőhöz, mert nehéz volt hirtelen elhelyeznem mindenkit fejben - készítettem is egy útmutatót nektek, ide kattintva megleshetitek. Kellemesnek találtam a kis emlékeztetőket a világ működéséről, valamint az utalásokat a korábbi kötetekben már megismert szereplők kapcsolataira, mert bár nagy körvonalakban emlékeztem rájuk, bizony fel kellett frissíteni a tudásom. Ennek ellenére azt kell mondjam, mivel Clare nem építi újra az egész univerzumot, hanem csak csipeteket szúr közbe róla, első árnyvadász könyvnek nem biztos, hogy ajánlanám az Aranyláncot. Úgy gondolom, a Pokoli szerkezeteket legalább el kell olvasni ahhoz, hogy teljesen képben legyünk, mivel időben ezekhez a szereplőkhöz vagyunk legközelebb, ők is gyakran felbukkannak, és rengeteget utalással is találkozunk a trilógiában történtekre.

Bár a történet nagyrészt a jelenben játszódik, közben - nagy örömömre - sokszor visszatekintünk a múltba is. Utóbbi fejezetek jelentősen rövidebbek, lassabban is halad a cselekményük, és elég hosszú időszakot tartalmaznak, mégis nagyon izgalmasak. Egy bizonyos ponton történik egy interakció két szereplő között, ami nekem már akkor is nagyon gyanús volt, mintha valamiféle varázslattal láncolta volna magához egyik a másikat, és ahogy olvastam tovább, úgy tűnt, kezd beigazolódni a gyanúm. Jelenleg 450 oldal körül járok, a teóriám pedig az, hogy nagyon is fontos szerepe van a múltnak a történetben, és a végén meg fogom tudni, jogosan gyanakodtam-e. 👀

Kicsit más ez a könyv, mint amit az árnyvadász univerzumtól megszoktam, ugyanis itt - ahogy a szereplők is sokszor rávilágítanak - ritka a démonok felbukkanása, és a fiatalok nem az edzésnek szentelik az életüket, hanem "mondén" dolgokat csinálnak, pl. piknikeznek a parkban. Ebből adódik az is, hogy kezdetben csatajelenetben meglehetősen szűkölködik az Aranylánc, és a harcokban több nephilim vér folyik. A főszerep nem a ezen van, sokkal inkább a szereplők kapcsolatain és annak építésén. Úgy sejtem, ez a kötet leginkább felvezetőként szolgál a Vaslánchoz és a nagy egészhez, előkészíti a közelgő, reményeim szerint brutális konfliktust - ennek ellenére mégis hihetetlenül eseménydús, nincs olyan oldal, ahol unatkoznék.

Démonokból viszonylag kevés van, így a legtöbbet emlegetett lények a boszorkánymesterek: többüket is megismerjük, és akad köztük olyan is, akinek nagyobb szerep jut a könyvben. Ennek ellenére én hiányoltam az alvilági szereplőket, vámpírokat, tündéreket és vérfarkasokat, akik a Végzet ereklyéi sorozat fontos részét képezték, jelen esetben viszont nagyon keveset találkoztunk velük. Persze, ez a történet másra fókuszál, nem a vámpírokkal és tündérekkel vívott harcokra - hiszen nemrég kötötték meg az Egyezményt -, de mégis nagyon vártam a felbukkanásukat.

Szerencsére ahogy összeérnek a szálak és egyre több mindent derít ki a fiatalok csapata, úgy a harcok is megszaporodnak, valamint nagy örömömre Cordelia is fokozatosan kinyílik, igazán megtalálja önmagát (na meg a szerelmet is, hihi). A végső, nagy csatánál azt hittem, megőrülök az izgalomtól, és csodálom, hogy nem füstölt a könyv, mert fénysebességgel daráltam az oldalakat.

Frissítés a teóriámmal kapcsolatban: igazam is lett, meg nem is, de egy biztos: sokkal izgalmasabb fordulatot vett a történet, mint ahogy a legvadabb álmaimban gondoltam volna - bár ez az egész könyvről elmondható. Az Aranylánc egyszerűen letehetetlennek bizonyult, és az utolsó néhány fejezet csak a hab volt a tortán. A kedvenc szereplőimet újra és újra megkínozta Cassie, és mégis látszólag boldog vége lett a kötetnek, egészen az epilógusig. MI TÖRTÉNT ITT KÉREM? 


Azt kell mondjam, Clare ismét csodát alkotott: nincs hiány szerelemből, barátságból, de közben telis-tele van a könyv árulással, bonyodalommal, és olvasás közben sokszor éreztem úgy, hogy kitépi a szívem. Egyértelműen ez lett a kedvencem az árnyvadász univerzumból, és előre félek a folytatástól.


  Kiadási információk:

  Kiadó: Könyvmolyképző

  Oldalszám: 704

  ISBN: 9789635619412

  Megjelenés ideje: 2022. február 18.


  Itt megvásárolhatod

  A könyv a moly.hu oldalán


A recenziós példányt köszönöm a Könyvmolyképző kiadónak!