Értékelés: Serena Valentino - Anyád a tét!

Mindenki jól ismeri a bűvös aranyvirágról szóló mesét, melyre egy vén boszorkány áhítozik, hogy segítségével fiatal és szép maradhasson. Ám az mégis egy beteg királynőé lesz, akinek aztán varázslatos hajú leánya születik. A boszorkány, aki nem hajlandó lemondani a virág varázserejéről, elrabolja a kis hercegnőt, majd egy toronyba zárja, és sajátjaként neveli fel. A hercegnő végül mégis rájön, hogy ki ő, és legyőzi a vén boszorkányt.

Ám ez csak a történet egyik fele. Mi a helyzet a vén Gothellel? Honnan jött? És hogy bukkant rá a varázserejű virágra? Íme, egy változat az ő történetéről, mely évszázadokig a homályban maradt… egészen mostanáig. Egy mese anyákról és lányokról, fiatalságról, és sötét mágiáról. Ez a Banya története.

Értékelés:

Mindig nagyon érdekesnek találom a 'gonoszok' szemszögéből íródott történeteket, mikor megtudjuk, mi sarkallta őket egy-egy tettükre. Az Anyád a tét! folyamán az Aranyhaj gonosza, Goethel hátterét ismerjük meg: miért rabolta el a lányt a családjától, hogyan jutott el arra a bizonyos pontra, milyen tragédiák történtek vele az úton.

Goethel és két testvére - Azálea és Kankalin - anyjukkal, a holtak királynőjével él békésen a saját kis világukban. Már az első oldalakon érezhető Goethel sötét oldala, áhítozik anyja mágiájára, és titkon vágyik rá, hogy a nővéreivel együtt uralkodjon a Holt erdőben. Ahhoz, hogy az övé legyen a neki járó varázserő, egy szertatás keretében meg kell kapnia anyja vérét, és egyre türelmetlenebbé válik a történet előrehaladtával - a problémák is itt kezdőnek. 

Bár összességében tetszett a könyv, valamiért mégis vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban.

Szeretem, ha lassan indul be egy történet, ha már az első oldalakkal felkelti az érdeklődésem - ebben az esetben viszont ez nem feltétlen sikerült. Az írónő túl nagy hangsúlyt fektetett a nővérek szeretetére és odaadására egymás iránt - ami persze, fontos a történet szempontjából - de nem gondolnám, hogy minden oldalon el kell mondani, hogy örökkön örökké együtt maradnak. Szerencsére, miután igazán elindultak az események, teljesen magába szippantott a könyv, és mindaddig tetszett is, amíg össze nem futottak a szálak a mindenki által ismert Aranyhaj mesével - számomra itt futott zátonyra a történet.

Ami a legkevésbé tetszett, hogy megjelent a három különös nővér, akik, mint kiderült, a sorozat többi részében is feltűnnek. Az Aranyhaj és a nagy gubanc egész történetét csak az ő szemszögükből látjuk, gyakorlatilag olyan érzésem volt, mintha egy focimeccset néznék, és ők lennének a kommentátorok... "Goethel ide megy. Aranyhaj ezt csinálja. Flynn Rider csúnyán néz." Nagyon sajnálom, hogy így alakult a történet vége, nagyon szerettem volna Goethel szemszögéből átélni Aranyhaj elvesztését.

Visszatekintve a könyvre, kifejezetten szomorú vagyok, hogy így alakult a vége, könnyen lehetett volna ez egy 5 csillag is.


Kiadási információk:

Kiadó: Manó Könyvek
Megjelenés időpontja: 2022. július 25.
Oldalszám: 328
ISBN: 9789635841974