Értékelés: Cassandra Clare - Tövislánc (Az utolsó órák 3.)

 "Ahova te mégy, oda megyek én is. Azon a földön, amelyen te meghalsz, s amely téged befogad, ott haljak meg, s ott nyerjem el én is temetésem helyét. Úgy segítsen az Angyal engem most és mindenkor, hogy egyedül csak a halál választ el engem és téged!"

Fülszöveg:

"Jamesnek ​és Cordeliának meg kell mentenie Londont – és a házasságukat.

Cordelia Carstairs mindent elveszített, ami fontos neki. Rövid idő alatt megélte az apja meggyilkolását, a tervei meghiúsulását, hogy a legjobb barátnője, Lucie parabataija legyen, és darabokra hullott a házassága. Még rosszabb, hogy egy ősi démon, Lilith elkötelezettje lett, ami megfosztotta őt az árnyvadászerejétől.

Miután Párizsba menekül Matthew Fairchilddal, Cordelia reménykedik abban, hogy a város csillogó éjszakai életében meg tud feledkezni a viszontagságairól. Ám a valóság közbeszól, döbbenetes hír érkezik otthonról. Tatiana Blackthorn megszökött, Londont pedig új keletű veszély fenyegeti Belial, a Pokol Hercege felől.

Cordelia visszatértekor Londonban káosz és széthúzás uralkodik. Egy váratlan ellenség felfed egy régóta őrzött titkot, a Herondale család pedig súlyos vádak alatt találja magát. Cordelia meg akarja védeni Jamest, ám tépelődik az iránta érzett szerelme és a Matthew-val való új élet között. Úgy tűnik, hogy mindenkinek egyedül kell szembenéznie a fenyegetésekkel.

Nem sok idő maradt, Belial terve pedig az, hogy halálos hullámként elmossa London árnyvadászait. Ha Cordelia és a barátai meg akarják menteni a várost – és a családjaikat –, akkor össze kell szedniük a bátorságukat, félretenni a büszkeségüket, és újra megbízni egymásban. Ha elbuknak, talán mindent elveszítenek – még a lelküket is."

"Mindannyian magunkban hordozzuk a fényt. A lelkünk lángjának fényét. Ugyanakkor vannak az életünkben olyanok, akik a saját lángjukkal táplálják a miénket, még nagyobb izzást eredményezve."

Értékelés:
Nehéz elhinnem, hogy az utam az árnyvadász univerzumban a végéhez ért: több mint 10 éve a Csontváros volt az a könyv, ami menthetetlenül berántott a könyvmoly létbe. Bár nem ez az utolsó kötet ebben a világban, és még a polcomon vár a Gonosz fortélyok befejező része is, úgy érzem, elég volt. Sajnos Clare is többször beleesett a túlírás hibájába, de ő az a szerző, akinél nem bántam annyira, mint gondoltam volna.

Tudjátok, van az a tipikus eset, mikor a köztes rész csak porfogóként funkciónál - na ez a trilógia nem ilyen volt. Mindhárom könyvnek volt értelme, mondanivalója, tehát megállták a helyüket. Emellett persze előnyükre vált a Clare-effekt: az írónő a legszerethetőbb karaktereket mutatta be ismét - kiegészítve A pokoli szerkezetek trilógiából megismert, régi kedvencekkel -, és könnyedén váltogatott a szívszorító, adrenalindús, humoros, illetve romantikus jelenetek között. 

Na de beszéljünk magáról a könyvről, és arról, miért nem avattam végül kedvencemmé - mert az eddigiek alapján még én is elhinném, hogy hibátlan a kötet. Minden, tényleg minden adott volt ahhoz, hogy eldobjam az agyam és IMÁDJAM. Be kell valljam, a Tövislánc jóval lassabb lefolyásúnak érződött, mint az előző részek, és bár ez nem feltétlen hátrány, sokkal több akció belefért volna még ilyen tempó mellett. 

Megpróbálom spoilermentesen elmondani: kevésbé lényeges mozzanatok sokkal több időt kaptak a kibontakozásra, mint például egy fontos szereplő elvesztése utáni gyász. Mármint persze, értem hogy harcban állnak az árnyvadászok, de hogy csóriról még a konfliktus megoldása után is 2 mondat említést tettek, azon nagyon fennakadtam.

Rátérek a fő problémámra, ami nem más, mint *dobpergés* egy újabb szerelmi háromszög. Köszönjük Cassie, ezt már láttuk tőled A pokoli szerkezetekben is, szép volt - ott még értelme is volt-, elég volt. Abszolút nem volt karakterazonos ez az egész történetszál, szinte nyomta le a szereplők torkán, hogy márpedig most szenvedni és vergődni fognak, mert mindenki szeret mindenkit. 

Hogy egy kicsit pozitívabb dolgokat is említsek:

  • Nagyon tetszett az, ahogy a Grace-problémát kezelték, és végül a megoldással is elégedett voltam.
  • Imádtam a Lucie-Jesse pillanatokat.
  • Oscar a kedvenc könyves kutyám a világon, mert bár nem szerepelt sokat, azok a pillanatok igen fontosak voltak a végkimenetel szempontjából.
  • Oscar mellett a Vidám Zsiványok, Cordelia, Lucie és Jess is abszolút belopták maguk a szívembe, szerintem az összes Clare könyv közül őket szerettem a legjobban.
  • több kisebb csatát átéltünk, de számomra a végső összecsapás mindent vitt. Nem oldódott meg túl könnyen, de nem lett elhúzva sem. Elegáns volt, ötletes volt, és annyira, de ANNYIRA jó volt!
Összességében azt kell mondjam, Az utolsó órák lett a kedvenc trilógiám az univerzumból, sőt, megkockáztatom, hogy még a Végzet ereklyéit is felülmúlta. 

Kiadási információk:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 736
Megjelenés ideje: 2023. szeptember 26.

Itt megvásárolhatod

A könyv a moly.hu oldalán

A recenziós példányt köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak!