Értékelés: R. F. Kuang - Sárga

"Az írás a semmiből teremt valamit, más világokra nyit ajtót."

Fülszöveg:

"Két ​írónő, June Hayward és Athena Liu sorsa két sikertörténet lehetett volna: ugyanakkor jártak a Yale-re, és ugyanabban az évben jelent meg mindkettejük első könyve. De míg Athena sikere műfajokon át ívelt, addig June műve az utánnyomásig sem jutott el. June utólag úgy véli, hogy manapság senkit nem érdekelnek a hétköznapi, fehér lányokról szóló történetek.

Amikor June szemtanúja lesz Athena furcsa balesetben bekövetkezett halálának, ösztönösen cselekszik: ellopja barátnője frissen befejezett és nagy titokban tartott kéziratát, egy merész, kísérletező stílusban megírt regényt kínai munkások elfeledett történeteiről, akik az első világháborúban a britek és franciák oldalán szolgáltak.

Mert hát mi rossz történhet, ha June átszerkeszti Athena regényét, és saját alkotásaként küldi el az ügynökének? Mi rossz történhet, ha hagyja, hogy kiadója újrapozicionálja az írói pályáját a Juniper Song álnévvel és olyan szerzői fotókkal, amelyekbe akár még bele is láthatóak nem létező ázsiai gyökerei? Hát nem érdemli meg ez a történet, hogy elmeséljék, bárki is legyen a mesélője? June legalábbis így gondolja, és a New York Times bestsellerlistája, valamint az ezzel járó anyagi siker hamarosan alá is támasztja ebben.

A lopott státusz azonban hamar veszélybe kerül. És miközben June a titkait védelmezi, felfedezi, hogy meddig hajlandó elmenni mindazért, amiért állítólag vért verejtékezve megdolgozott.

A számtalan irodalmi díjjal kitüntetett R. F. Kuang legújabb regénye időszerű és tűéles képet nyújt a modern könyvkiadás kellemetlen oldaláról. A Sárga a megjelenését követően egyből a sikerlistákon nyitott, és komoly párbeszédeket generált, ismételten jelezve, hogy szerzője a kortárs irodalom egyik legerősebb hangja."

Értékelés:

Hihetetlenül vártam már, hogy R. F. Kuang legújabb sikerkönyvét a kezembe vehessem: a Bábel után biztos voltam benne, hogy imádni fogom. Úgy gondolom, hogy túl elnéző vagyok az írónővel szemben, mert ha más tollából származna a történet, egy ponton feladtam volna (jóval a vége előtt). Thrillerként népszerűsítik a kötetet, de vagy más a definícióm a műfajról, vagy ez a szál tényleg gyengére sikerült. 

Ha már felhoztam a Bábelt, muszáj megemlítenem, hogy a két könyv nem is különbözhetne jobban. A Sárgát ne akard a gyönyörű írásmódért, az akcióért, vagy a szerethető karakterekért olvasni, mert ezekkel nem fogsz találkozni. Ez a kötet brutális belátást ad a főszereplő, June zavaros és beteges gondolataiba, és több, igazán aktuális témába. 

Felvonultatja egyrészt a közösségi média árnyoldalait: egy-egy gyűlöletkampány mekkora kárt tud okozni, mennyire egyszerűen befolyásolható és hiszékeny az internet népe (különösen az amerikaiak, de ebbe inkább nem mennék most bele...). Sajnos ez nem sokban különbözik a valóságtól. Akarva-akaratlanul is mind beleeshetünk abba a hibába, hogy az online térben keressük a kiteljesedést: a lájkok száma boldogsággal tölt el minket, szinte megrészegít, és függővé tesz. De emellett fontos szerepet tölt még be a rasszizmus és különböző kultúrák találkozása. A legfontosabb téma természetesen könyvkiadással kapcsolatos: mit kell megtennie egy írónak azért, hogy releváns maradjon, mekkora nyomás nehezedik rájuk, illetve úgy általában, milyen kegyetlen ez a világ.

Sokszor éreztem úgy, hogy Kuang nagyon elveszik a részletekben - pontosabban June sötét gondolataiban. Azt kell mondjam, főszereplőnk nem egy szerethető karakter: hihetetlenül önző, és beteges örömét leli abban, hogy magát kínozza, miközben a róla szóló negatív kritikákat olvassa. Ugyanakkor elhiszi, hogy ő mindenkinél jobb, és csak ő érdemli meg az elismerést (a többiek meg rohadjanak meg) - sőt, teljesen az az érzésem volt, hogy kizárólag önmaga dicsőítése teszi igazán boldoggá.

Összességében nem tudom azt mondani, hogy nem tetszett a könyv. Élvezet volt más szenvedését olvasni, még akkor is, ha közben nekem is jócskán meggyűlt a bajom a történettel. Többször untam, de mégsem tudtam letenni - ebben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy nagyon, de NAGYON vártam valami akciót. Persze, ehhez azt is hozzátenném, hogy hangulatolvasóként minden kötetnek nehezebb lenyűgöznie.

"Ezt szeretem igazán az írásban: végtelen lehetőséget kínál arra, hogy újraalkossuk önmagunkat és a történetet, amit magunkról mesélünk. Ezáltal az örökségünk és saját történelmünk minden árnyalatát megismerhetjük."

Kiadási információk:

Kiadó: Magnólia
Oldalszám: 352
ISBN: 9789635981991
Megjelenés ideje: 2023. november 14.

A könyv a moly.hu oldalán

Itt megvásárolhatod


A recenziós példányt köszönöm a Magnólia kiadónak!