Volt egyszer egy összetört szív gyorstalpaló - hogy is történt?

Augusztus végén nálunk is megjelent Stephanie Gaber sikerkönyvének folytatása, A soha többé balladája. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem ilyenkor rendszeresen újra kell olvasnom a sorozatokat teljes egészében ahhoz, hogy élvezni tudjam az aktuális kötetet. Ki kicsoda, és milyen szerepe volt? Milyen kapcsolatok fűzik őket egymáshoz? Mi is történt?

A Volt egyszer egy összetört szív esetében is így tettem, és, hogy nektek ne kelljen, összegyűjtöttem, mi történt ebben a részben.

! A bejegyzés teljes hosszában spoilereket tartalmaz (kizárólag az első részre vonatkozóan) !

A szereplők

Evangeline Fox: a történet főszereplője

Marisol: Evangeline mostohatestvére, az elátkozott menyasszony.

Apollo: A Fenséges Észak koronahercege

Tiberius: Apollo testvére

Luc: Evangeline szerelme, az egész történet kirobbantója, Marisol vőlegénye

Agnes: Evangeline apjának második felesége, Marisol édesanyja.

Scarlett és Donatella (Tella): a Caraval trilógiában már találkozunk velük, Valenda uralkodója és annak húga.

Liana és Maximilian Fox: Evangeline szülei

Phoebe: ő jött rá, hogy Apollo életben van

A fátumok

Jacks: the Prince of Hearts - Szívek Hercege, aki a gondolataival tud másokat irányítani, csókja pedig egy igaz szerelmén kívül mindenkinek halálos

Méreg (Poison): nevéből adódóan méregkeverő

LaLa: the Unwed Bride, akinek könnyei mérgezők

Káosz (Chaos): the Lord of Spies and Assassins, egyben vámpír is

Egyéb

A bejegyzés írása közben nyelvi akadályokba ütköztem. A könyvet angolul olvastam, és néhány elem magyar megfelelőjét sehogy sem sikerült felkutatnom, amik a következők:

Valory Arch: a kapu, ami mögé a Valor család titkait zárták. Csak a próféciában megjövendölt személy nyithatja ki, szabad akaratából.

Fortuna Matriarch: a Fortuna ház és annak titkainak őrzője, az egyik menyasszonyjelölt rokona.

A kép forrása: The Magnificent North | Caraval Wiki | Fandom 2023.08.25.

A történet nagy vonalakban

A történet Evangeline és Jacks találkozásával kezdődik a Szívek Hercegének templomában. Főszereplőnk szerelme, Luc és mostohatestvére, Marisol esküvőjét szeretné megakadályozni, ugyanis biztos benne, hogy a férfi nem önszántából cselekszik. Alkut kötnek, miszerint Jack utasítására bárhol, bármikor meg kell csókolnia egy kiválaszott személyt, összesen 3 alkalommal - cserébe a Fátum megakadályozza az esküvőt.

Nem véletlenül mondják, soha ne köss alkut a Fátumokkal: Jacks megoldása a problémára az, hogy egy másik Fátum által kevert méreggel kővé változtatja az egész násznépet. Evangeline bűntudattól vezérelve feláldozza magát értük, és ő maga is megissza a bájitalt, amitől szoborrá válik, majd 6 hétig úgy is marad. Végül Méreg segítségével törik meg az átok.

Luc mindezek ellenére megbabonázva maradt: másodjára is megkíséreltek összeházasodni, amikor egy farkas bukkant fel és rátámadt a fiúra. Marisol elmondása szerint azért ment Északra, hogy meggyógyuljon és együtt lehessenek.

Evangeline hőstettéért hírnévre tesz szert, ami miatt a Caravalből megismert testvérpár, Scarlett (a császárnő) és Donatella (a hercegnő) is felfigyel rá. Van számára egy ajánlatuk: a birodalom "nagyköveteként" utazzon el A Fenséges Északra, a koronaherceg ünnepségére (Végtelen Éj - Nocte Neverending), ahol a férfi remélhetőleg kiválasztja leendő feleségét. Evangeline természetesen él a lehetőséggel, hiszen nagy álma volt eljutni Északra, anyja szülőföldjére. Végül mostohatestvérét, Marisolt is magával viszi.

Érkezésük napján Evangeline részt vesz az első eseményen, ahol Apollo herceg minden hölggyel kettesben találkozik, hogy megismerjék egymást. A bálon feltűnik Jacks - jelenleg a herceg tanácsadója -, aki élesíti az alkujukat: Evangeline első "áldozata", akit megcsókol, a herceg lesz. Főszereplőnk ezt hosszas rágódás után meg is teszi. 

Bár Evangeline csókja nem ölte meg a herceget, teljesen megbabonázta, ugyanis Apollo menthetetlenül szerelmes lett belé és mindent is megtett érte, ajándékokkal halmozta el, de a lányt mardosta a bűntudat. Rá akarta venni Jackset, hogy vonja vissza a varázslatot, aki helyette elvitte a Fortuna Matriarch-hoz, hogy az alkuban szereplő második csókot is teljesítse. A nő egyébként meg akarta ölni Evangelinet, de a csók hatására bármit megtett neki (ismerős?).

Jacks a Matriarch kincseit akarta látni - pontosabban egy bizonyos követ, amiről nem tudtunk meg többet -, és mikor Evangeline direktben rákérdezett erre, megtört a bűbáj, így a nő ismét meg akarta ölni. Ennek oka, hogy egy bizonyos prófécia szerint egy rozéarany hajú idegen lesz a Valory Arch kulcsa (több mese is van arról, hogy mi van mögötte: egy szörnyeteg, vagy a Valor uralkodócsalád mágikus fegyverei és kincsei), aki koldus és hercegnő egy személyben. Jacks tehát ezért segítette Evangelinet: hercegnőt csinált belőle, hogy beteljesedjen a prófécia.

Az esküvő szinte gond nélkül lezajlik, itt találkozunk először a fiatal herceggel (Tiberius), majd Jacks mágiájával az ajkán Evangeline megérkezik a nászéjszakájára.

Belekortyol az italba ami az asztalon van, majd megcsókolja a herceget, gondolván, hogy Jacks vérével az ajkán ezzel megtörik a varázslat, amitől Apollo szerelmes belé. Ehelyett a herceg holtan esik össze, Evangeline pedig elkezd végeláthatatlanul, keservesen sírni. Az őrök bezárják egy szobába, megkötözik, ahonnan Jacks menti ki. Kiderül, hogy nem a Fátum vére bír varázserővel - így nem Evangeline csókja válik tőle mágikussá -, csak szórakozásból mondta ezt neki, igazából a puszta akaratával irányítja az embereket. Jacks rájön, hogy mérget kevertek az italba (nem is akármilyet), és még pont időben érnek oda az ellenszerért, mielőtt főszereplőnk halálra sírná magát.

A méreg egy Fátum, a menyasszonyjelöltként megismert Lala könnye volt, mert évekkel ezelőtt eladott belőle több fiolával is. a két Fátum egyetért abban, hogy valaki szándékosan akarta meggyilkolni Apollot - és, hogy Tiberius herceg biztosan a lányra bizonyítaná -, ki akarják deríteni, ki tette. Ahhoz, hogy ezt megtudják, a legjobb lehetőségük, ha beszélnek Chaos-szal, aki a fátum léten felül vámpír is.

Chaos egy kis (sok) incselkedés után elmondja, a vámpírjai közül nem béreltek fel senkit a herceg meggyilkolására, ellenben egy bizonyos olajat vásároltak tőle. Megtudjuk azt is, hogy a Fátum jelen volt a Valor család uralkodásának idején is.

Chaos birodalmában egyébként éppen "vámpíravató" zajlik: a megharapott embereket ketrecekbe zárják, és akinek sikerül kiszabadulnia és emberi vért innia napkelte előtt, átváltozik és csatlakozhat hozzájuk. 

Amikor Jacks és Evangeline kifele tartanak a kriptából, az egyik ketrecben megszólal Luc, a lány szerelme: kiderül, hogy Marisol tényleg megbabonázta, és elmondása szerint akkor tört meg a varázs, mikor egy vámpír megharapta. Édes szavakkal ráveszi a lányt, hogy segítsen neki kiszabadulni (és igen, Evangeline segít neki), majd ahogy kinyílik a ketrec rátámad. Jacks megmenti a lányt, helyette őt harapja meg a vámpír - és természetesen a mérgező harapással, ami miatt ő maga is átváltozhat. 

Jacks és Evangeline egy angyali jelekkel ellátott kriptában tölti az éjszakát, majd mikor felkel a nap - és Jacks nem változott vámpírrá - a Fátumra rátör egy természetellenes fáradtság és Evangeline kénytelen hazavonszolni. Időközben a pletykalapok már nem az elveszett hercegnőként emlegetik, hanem a herceg gyilkosaként. 

Evangeline sikeresen megtalálja Jacks lakását és benne egy könyvet, tele varázslatokkal (Marisol is ezt használta a szerelmi bűbájhoz.) A pletykalapban az is szerepelt, hogy Marisol és Tiberius másnap reggel összeházasodik. Újabb bűbáj. Evangeline a receptkönyv alapján egy igazmondó szert készít, amit megpróbál magával becsempészni a kastélyba, hogy a hercegnek adja - gondolván, hogy ez feloldja a szerelmi bűbájt.

Miután bejut a titkos folyosókon át, az italnak álcázott ellenszert a herceg szobájában hagyja, majd ahogy visszaindulna, belefut mostohatestvérébe a folyosón. Marisol a szobájába viszi és bevallja, hogy Luc tényleg varázslat hatása alatt állt, és ennek mellékhatása volt a farkastámadás, valamint, hogy ő maga küldte Északra a fiút. Evangeline is elmeséli a Szível Hercegével kötött alkuját, amin Marisol teljesen kiakad és az őrökért kiált. 

Megjelenik Tiberius is, a parancsára a lányt átviszik az ő lakosztályába. Megissza az igazmondó italt. Evangeline próbálja húzni az időt amíg a szer hatása érvényesül, közben pedig rájön, hogy a herceg nem szerelmi bűbáj hatása alatt áll. Tiberius a szer hatására végül bevallja, hogy ő gyilkolta meg testvérét LaLa könnyeivel, azonban ő arra számított, Evangeline esik tőle össze holtan, mivel ez a bizonyos méreg férfiakra nem hat. Tiberius a lányt akarta megölni, hogy ne nyithassa ki a Valory Arch-t, ne teljesedjen be a prófécia.

Long story short, a herceget tömlöcbe vetik és Evangeline mentesül a vádak alól. Megjelenik Jacks a kastélyban. A lány elindul hozzá - a herceg őrének vezetésével, aki végül máshová viszi, pontosabban egy pincébe, ahol a herceg teste fekszik. Apollo nem halt meg, viszont a testére kent olajtól egyfajta kómába esett: életben van, de senki nem tudja, hogy lehet felébreszteni, ez a tudás a Valor családdal együtt elveszett réges régen. De ki szerezte a vámpíroktól az olajat? Ha nem Marisol a gyilkos, kinek volt még indítéka?

Végül összeáll a kép: Jacks áll az egész mögött. A herceggel akarta sakkban tartani a lányt, hogy önszántából kinyissa a Valory Arch-t. Nem véletlen érkezett Északra, hanem emögött is Jacks állt: az utazást ő intézte Poison, a valendai császárnő méregkeverője segítségével. Evangeline szíve összetörik, és megfogadja, hogy saját maga megtöri a varázst, és soha többé nem segít a Fátumnak.

---------------

Remélem, hasznos volt számotokra ez az összefoglaló, jó olvasást kívánok a sorozat többi részéhez!