Értékelés: Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

"Nem a fájdalommal van baj. A fájdalom kínoz, de nem pusztít el. A gond a magány, melyet a fájdalom szül. A magány végez veled lassanként, a magány, amely elvág másoktól, a világtól. És felébreszti a legrosszabb énedet."

Fülszöveg:

"Szép ​szőke Gabrielle számára két férfi létezik, illetve létezett. Az egyik első szerelme, Martin, a francia rendőrség műkincsrablásokra szakosodott sikeres nyomozója. A másik az apja, Archibald, a világ talán leghírhedtebb képtolvaja. Mindketten rég eltűntek a lány életéből, fájó űrt hagyva maguk után. Aztán egy napon újra felbukkannak, fenekestül felforgatva Gabrielle ha nem is boldog, de nyugodt életét. A két férfi között különös rabló-pandúr játék veszi kezdetét, amely hamarosan már vérre megy. Gabrielle pedig ott őrlődik köztük, nem tud választani, mindkettőjüket akarja. Ám vannak párviadalok, amelyek csak az egyik vagy mindkét fél halálával végződhetnek. Vagy mégis van más megoldás? Más feloldás? Amelyet talán nem is az életben, hanem azon túl kell keresni? 

Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Finom humorú olvasmányos regényeit több mint húsz nyelvre fordították le. Legújabb, hol szívmelengető komédiába, hol szívszorító melodrámába hajló, misztikummal fűszerezett, fordulatos romantikus regénye egy különös szerelmi háromszög története."

Értékelés:

Bevallom, ez a kötet nehezebben csúszott, mint anno a Visszajövök érted, nem sikerült annyira magával ragadnia, mint szerettem volna, pedig nagy reményeket fűztem hozzá. Minden adott volt hozzá, hogy szeressem a kötetet, de valamiért mégsem tudta ezt elérni.

Az alapötlet nagyon tetszett: a fő történetszál egy tolvaj és egy rendőr macska-egér harcáról szól, ami közben többször találkoznak szemtől szemben is. Emellett viszont váltott szemszögből megismerjük kettőjük életét is, valamint az őket összekötő kapcsot, Gabrielle-t is. Elsőként Martin és Gabrielle közös múltját meséli el a kötet: hogyan találkoztak, hogyan szerettek egymásba, végül pedig hogyan veszítették el egymást.

Két fő helyszínen játszódik a cselekmény: a "felvezetés" Párizsban, az igazi akció pedig San Francisco városában, ahol Gabrielle él egyetemistaként. Évekkel ezelőtt Martinnal itt találkoztak először, mikor a fiú egy nyarat utazással és nyelvtanulással töltött. Bár szeretik egymást és csodálatos hónapokat töltenek együtt, mégis elválnak útjaik, hiszen Martin Franciaországban lakik, a távkapcsolat pedig végül nem működik közöttük. Martin rendőrnek áll: kezdetben a drogügyi osztályon dolgozik, majd később csatlakozik a műkincsrablásra szakosodott területhez. 

Archibald látszólag egyik szereplőhöz sem ködődik: világhírű műkincstolvaj, aki egy sajátos rendszer alapján szervezi a lopásokat, egy idő után már csak a saját szórakozása kedvéért. A történet akkor kezd el igazán érdekessé válni, mikor Martin rájön az említett rendszer működési elvére, és majdnem elfogja Archibaldot. 

Bár a karaktereket és a köztük lévő viszonyt nem sikerült megkedvelnem a cselekmény előrehaladtával sem, mikor mindhárman  jelen voltak San Franciscoban, igazán elkezdett érdekelni, mi lesz a végkifejlet, hiszen a különböző szálak is itt érnek igazán össze. 

Meg kell mondjam, hogy bár számítottam valamilyen természetfeletti szál megjelenésére, abszolút meglepetésként ért, ami történt. Musso egy olyan ötlettel rukkolt elő, amit legvadabb álmaimban sem láttam volna előre, és számomra itt jött el a fordulópont, ami még ennél az ötletnél is nagyobb meglepetés volt számomra: nem nyűgözött le a történet lezárása. Minden rendbe jött, mindenki boldog volt. Ne értsetek félre, általában vevő vagyok egy boldog befejezésre, de ebben az esetben sokkal jobban örültem volna, ha nem bukkan fel az a bizonyos szereplő, aki végül megoldott mindent. Nagyobb szívfájdalomra számítottam, sőt szinte vágytam is rá, hogy összetörjön a könyv, ami végül nem történt meg.

Bár a Visszajövök érted továbbra is az élen jár nálam Musso műveit illetően, biztosan nem a Mi lesz velem nélküled? volt az utolsó könyvem az íróról, hiszen teljesen magával ragadott a stílusa, valamint mindig lenyűgöz, hogy egy teljesen hétköznapi történetbe is képes belevinni egy kis varázslatot.


Kiadási információk:
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 328
ISBN: 9789636330415
Megjelenés ideje: 2023. július 5.


Itt megvásárolhatod

A könyv a moly.hu oldalán

A recenziós példányt köszönöm a Park Könyviadónak!