Értékelés: Cursebreakers - Az átoktörő sorozat

Tudtad, hogy 'A Curse so Dark and Lonely' (Sötét, magányos átok) volt az oka annak, hogy elindítottam a bookstagram oldalam? Tudtad, hogy már magyarul is megjelent az első 2 rész? Tudtad, hogy az első könyv Szépség és a szörnyeteg adaptáció? Na és azt tudtad, hogy számomra hatalmas csalódás lett az Átoktörő sorozat, bármennyire is akartam szeretni? Elmondom, miért.


-  a bejegyzés spoilert tartalmaz -


A Curse so Dark and Lonely (1. rész) fülszöveg:

"Rhen herceg, Emberfall trónörököse azt hitte, minden rendben lesz. Bár egy nagy hatalmú varázslónő megátkozta, és arra ítélte, hogy folyamatosan újraélje a tizennyolcadik évének őszét, ő biztosra vette, hogy ha egy lány beleszeret, azonnal megmenekül. Azonban minden ősz végén gonosz, kíméletlen bestiává változik.
És elérkezett az utolsó ősz…
Harperhez sosem volt kegyes a sors. A családja romokban, a bátyja pedig, aki képtelen összetartani a családot, folyamatosan alábecsüli őt. Harper már korán megtanulta, hogy csak kemény küzdelmek árán boldogulhat. De amikor egy embertársa megmentésére siet, hirtelen Rhen elátkozott világában találja magát.
Törd meg az átkot, mentsd meg a birodalmat!
Herceg? Szörny? Átok? Harper azt sem tudja, hol van és mit higgyen. De ahogy egyre több időt tölt el Rhennel a mágikus birodalomban, lassan megérti, mi minden forog kockán. És amikor Rhen rájön, hogy Harper nem csak egy újabb meghódítandó nőnemű, ismét feltámad benne a remény. De hatalmas erők állnak szemben Emberfall-lal… Vajon ha megtörik az átok, az elég ahhoz, hogy megmentse őket és a birodalom népét a teljes pusztulástól?"


Az átoktörő sorozat kezdő kötete volt életem első könyve, amit angolul olvastam anno 2020-ban, és első látásra szerelembe estem vele (igen, borító alapján ítéltem meg) - aztán pedig első olvasásra is. Erről a könyvről hiába próbálnék, egyszerűen nem tudnék rosszat mondani, mert érzelmileg hihetetlen módon kötődöm hozzá. Mindent megkapunk, amit egy elátkozott történettől várnánk: gonosz varázslónőt, reménytelen szerelmet, egy szörnyeteget, és rengeteg szenvedést.

'A Curse so Dark and Lonely' szerintem standalone kötetként is megállta volna a helyét, sőt, azt is megkockáztatom, hogy így mindenki jobban járt volna, ugyanis innentől lefelé indult el a történet.

~~~~~

A Heart so Fierce and Broken (2. rész) fülszöveg:

"Az átok végül megtört, de Rhen, Emberfall hercege most még aggasztóbb nehézségekkel szembesül. Szárnyra kelt a pletyka, hogy nem ő a trón jogos örököse, és hogy tiltott varázslat szabadult Emberfallra. Bár Harper Rhen mellett áll, Grey, a herceg testőre eltűnt, ami komoly kérdéseket vet fel.
Nyerd el a trónt, mentsd meg a királyságot!
Lehet, hogy Grey a trónörökös, de ő nem akarja kiadni a titkát. Mióta megölte Lilithet, szökésben van, és nem kíván szembeszállni Rhennel – mindaddig, amíg Karis Luran ismét fenyegetőzni nem kezd, hogy lerohanja Emberfallt. Karis Luran lánya, Lia Mara azonban gyűlöli az erőszakot, és meglátja a rést anyja tervében. De vajon meg tudja győzni Greyt, hogy Emberfall érdekében álljon ki Rhen ellen?
Az izgalmas, lebilincselő történet folytatódik, miközben emberek mérettetnek meg, és egy új szerelem is kibontakozik a háború szélére sodródott birodalomban."

A második könyvnél elindulunk lefelé a hullámvasúton. 'A Heart so Fierce and Broken' (Harcos, megtört szív) nem tudta felvenni a versenyt elődjével. Hiába kaptunk új főszereplőt Lia Mara személyében, szegénynek nem sok személyiség jutott, az egész vele kapcsolatos szál elég gyengére sikerült - vagyis, hogy őszinte legyek, az összes szál esetében ezt érzem. Harper nem csinált semmit, Rhen és Grey pedig felesleges feszültséget generált. Kapunk még rengeteg nyűglődést ebben a részben, csak, hogy ne unatkozzunk - vagy, hogy inkább halálra unjuk magunk...

Közel 2 hónap volt, mire átrágtam magam ezen a részen, mert hiába élvezhető az írónő stílusa, nekem ennél több akcióra van szükségem. Végül azt mondtam magamnak, ez egy elengedhetetlen állomása volt a sorozatnak, elő kellett készíteni a végső konfliktust és a trilógia lezárása, innentől pedig majd megint csak felfelé megyünk. 

Nos, tévedtem.

~~~~~

A Vow so Bold and Deadly (3. rész) fülszöveg:

"Emberfall is crumbling fast, torn between those who believe Rhen is the rightful prince and those who are eager to begin a new era under the true heir, Grey. Grey has agreed to wait two months before attacking Rhen, and in that time, Rhen has sought the assistance of a spy despite Harper's doubts.

Fight the battle, save the kingdom.
Meanwhile, Lia Mara struggles to rule Syhl Shallow with a gentler hand than her mother. But after decades of peace since magic was driven out of their lands, some of her subjects aren't happy that Lia Mara has an enchanted prince and magical scraver by her side. As Grey's deadline draws nearer, Lia Mara is forced to question whether or not she can remain allied to his cause.
This compulsively readable saga continues as two kingdoms come closer to conflict - and an old enemy resurfaces who could destroy them all."

Röviden, tömören, saját fordításban: Emberfall két részre szakad - az egyik fele azt hiszi, Rhen a jogos trónörökös, a másik pedig változást szeretne, Grey vezetésével. Grey 2 hónap haladékot adott, ez idő alatt Rhen eldöntheti, mihez kezd - felkészül a háborúra, vagy megadja magát.
Eközben Lia Mara a saját birodalmát próbálja jobbá tenni, a Shyl Shallow-i népnek viszont nem tetszik, hogy mágikus lényekkel veszi körbe magát. Ahogy közeleg a határidő, döntenie kell, hogy Grey mellett maradjon-e.
Miközben a két királyság egyre közelebb kerül a háborúhoz, feltűnik egy régi ellenség, aki mindenkit elpusztíthat.

Egy biztos: pusztító volt ez a rész, és a borítón kívül egyedül azt tudom felhozni pozitívumnak, hogy ezzel végre lezárult a sorozat, nem kell tovább szenvedni. Ezt a bejegyzést június közepén kezdtem el írni - ekkor 3,5 csillagot adtam a kötetnek. Jelenleg 4 hónappal később vagyunk, én pedig (enyhe túlzással) szenvedélyesen megvetem a harmadik rész elejét, közepét, minden köztes részét, de leginkább a végét - bár, hogy őszinte legyek, hosszú távon nem sok minden maradt meg az eseményekből.

Nagyon szerettem volna szeretni, és hatalmas elvárásokkal álltam neki az utolsó könyvnek, de régen csalódtam ekkorát. Ha bárki kérdezné, az én világomban a Cursebreakers nem sorozat, csupán standalone.


A könyvek a moly.hu oldalán:

A ​Curse So Dark and Lonely – Sötét, magányos átok

A ​Heart So Fierce and Broken – Harcos, megtört szív

A Vow so Bold and Deadly